Får du folkepension eller kender nogen der gør? Så er det med at tjekke, om du får det beløb, du har krav på. Det tyder nemlig på, at op mod 300.000 pensionister hver måned snydes for større eller mindre beløb, når kommunerne beregner, hvad de skal have.

Folkepension deles op i grundbeløbet på omkring 70.000 kr. årligt – som aftrappes med 30 kr. for hver 100 kr., du tjener over 295.900 kr. (2013). Og et pensionstillæg, som for enlige udgør 72.336 kr. om året (2013). Er du gift eller samlevende, er tillægget på 34.968 kr. om året (2013). Dit pensionstillæg bliver sat ned, hvis du har årlige indtægter over en vis størrelse ved siden af folkepensionen.

Seniorkonsulent i Ældre Sagen, Claus Blendstrup, udtaler til Ekstrabladet: “Jeg vil betegne det som legaliseret socialt bedrageri. De berørte pensionister får slet ikke det beløb, de er berettiget til.”

Ifølge Claus Blendstrup kender både kommunerne og Socialministeriet til problemet, men de afviser pure at gøre noget ved det. Få opdager fejlen. Et ægtepar fra Lyngby ved København, Erling Jensen og Kirsten Langberg, har beregnet, at de hver især har mistet mellem 312 og 103 kroner om måneden de sidste syv år. I alt svarende til ca. 35.000 kr. – og det er så bare for et ægtepar.

Problemet ligger i, at kommunerne er nødt til at lave et skøn over de indtægterne, som skal bruges til at beregne nedsættelsen af pensionen. Ligesom når vi må skønne over indtægten til forskudsopgørelsen. Her kan vi jo heller ikke vide på kroner og ører, hvor stor vores løn eller overskud af virksomhed er i hele 2013. Dilemmaet er blot, at reglerne siger, at pensionen kun kan reguleres 6 måneder tilbage i tiden. Derfor er det ofte for sent, når fejlen opdages.

Det forlyder at ministeriet arbejder på at løse dette – men det mangler da også bare. Det kan vi ikke være bekendt.

300.000 folkepensionister bliver snydt (FinansWatch.dk)

Sådan beregnes folkepension (Borger.dk)