Så nærmer vi os – der er nu KUN 1 uge til juleaften. MEN gå ikke i panik, hvis du ikke har styr på det hele. Kære kvinde, du er jo allerede den rene mester i at få familien til at hænge sammen – du bestemmer suverænt over stort set 80 % af jeres rådighedsbeløb. Så hold nu bare tungen lige i munden og slå koldt vand i blodet. Det skal nok også lykkes at få en god jul denne gang.

Her kommer fluks lidt julehjælp til dig:

Mens der er julekalender
Lav din yndlingsdrik, tænd et par stearinlys og find et roligt hjørne, hvor du kan lave din juleplan. Brug evt. mindmap, hvis du kender dette fantastiske værktøj. Da der nu er 1 uge tilbage, har du 7 dage at gøre godt med.

Del alle dine hængepartier ud på de 7 dage – det der presser på, som fx. at købe de sidste gaver, skrive dine julekort, pynte op i stuen, skal stå først. Sørg for at have gode ønskesedler fra dem du/I skal give gaver. Så er der større chance for at ramme plet – og det er meget nemmere for alle. Afstem evt. med familie og venner, hvem der køber hvad på ønskesedlen. Brug nettet – husk der er altid 14 dages fortrydelsesret. Men undlad at købe på klods. Det er lidt ligesom at tisse i bukserne – det varmer lige nu, men meget hurtigt bliver det meget koldt. Rækker pengene ikke rigtig i år, så kan det anbefales – allerede fra januar – at spare et passende beløb op på en særskilt konto med overskiften JULEN 2014. Så undgår du at julen bliver en belastning langt ind i det nye år.

Inden du handler på nettet (Forbrug.dk)

Lad børnene være med
Har du allerede samlet kogler, mos, svampe og grene i din have eller i skoven? Hvis ikke, kan du måske lokke noget ud af en god veninde eller kollega med have. Kom så i gang med dekorationer og julepynt sammen med dine skønne unger – de vil elske både det og en tur i køkkenet med småkage bagning. Husk altid – det skal være sjovt. Kniber det med tiden, kan der også skabes flotte ting hurtigt på en times tid.

Husk også at få juletræet i hus inden de flotteste er solgt. Lad det stå udenfor indtil lillejuleaften – så undgår du, at det drysser for meget.

Gør det nemmere for dig selv
Køb evt. det meste af maden via nettet – lige nu kan du få gratis levering hos Nemlig.com, når du køber for over 600 kr. Få det leveret, når det passer dig. Du kan sidde stille og roligt hjemme i din varme stue og handle ind – overvej nøje dine indkøb, så du undgår madspild. Slip for menneskemylder, impulskøb, køer ved kassen, pakke varer ned og slæberiet med at få det hjem. Ren win-win.

Flere muligheder for on-line supermarkeder:

Irma.dk

Superbedst.dk

Lige før…
Rødkålen laves i god tid – bliver faktisk kun bedre af at stå et par dage. De små kartofler kan også sagtens koges dagen før. Hos os spiser vi også halve æbler med gelé – æblerne koges også dagen før. Servér evt. risengrød Lillejuleaften – så har du grød klar til Ris a la Mande. Brug nu den gode gamle metode – “høkassen”, som virker perfekt. Efter ris og mælk er kogt op, pakker du gryden ind i avis og/eller håndklæder, og sætter grødgryden under dynen i din seng i 1 til 1½ time (afhængig af portionsstørrelse og ristype). Sådan undgår du at bruge el/gas på det.

Er du rigtig smart, uddelegerer du nogle af opgaverne til dine gæster. I år står min søster for Ris a la Mande og datteren sørger for mandelgaven. Bare for at sige – planlægning og forberedelse er et must.

Lidt bonus tips i sidste øjeblik …..
Se side 20 og 21 i Samvirke for december 2013.

Få en juleaften uden stress (Samvirke.dk)

Hvordan får man sværen sprød? (Samvirke.dk)

Hemmeligheden bag en god sauce (Fri.TV2.dk)

Nem julekonfekt (Fri.TV2.dk)

To lette opskrifter på småkager (Fri.TV2.dk)

Hold en brandsikker jul (Fri.TV2.dk)

10 gode råd til en billigere jul (Politiken.dk)

I ønskes ALLE en RIGTIG GLÆDELIG JUL – og et fantastisk NYT ÅR,
hvor I fortsat – her på bloggen – kan finde masser af ny vigtig og nødvendig viden om sund økonomi – både på den korte og den lange bane.

Tak for i år – på gensyn i 2014.

De allerbedste julehilsner fra